Η προσωρινή αποπομπή της πάλης από τον… ολυμπιακό νυμφώνα πέρσι, τελικά όχι μόνο δεν οδήγησε το άθλημα σε ένα μακρύ χειμώνα αλλά, όπως φαίνεται, θα το βοηθήσει να βιώσει την άνοιξή του (εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21.6.2014).
Οι ιθύνοντες της διεθνούς ομοσπονδίας έχουν προετοιμάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση στην ολομέλειά της στις αρχές Σεπτεμβρίου και όταν ληφθούν οι αποφάσεις το άθλημα θα «γεφυρώσει» το παρελθόν με τη σύγχρονη εποχή και το μέλλον.
Μουσική, φώτα, κάμερες, φαντασμαγορική παρουσίαση αθλητών, νέες ελκυστικές στολές, διαφορετικός αγωνιστικός χώρος, ζύγισμα επί σκηνής, γιγαντοοθόνες που θα προβάλλουν στιγμιότυπα αλλά και όμορφες παρουσίες από τις εξέδρες είναι μερικές από τις αλλαγές που προωθεί η Διεθνής Ομοσπονδία της Πάλης (FILA), η οποία, όμως, δεν θα μείνει μόνο σε αυτά. Ακόμα και το όνομα της από τον Σεπτέμβριο πιθανόν να
ανήκει στο παρελθόν.
«Νομίζω ότι αν θέλουμε να βαδίσουμε μπροστά, χρειάζεται να εντοπίσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να εργαστούμε σκληρά ώστε να τα ξεπεράσουμε. Θεωρώ ότι με μία νέα οπτική ταυτότητα που θα είναι ξεχωριστή αλλά και θα αντιπροσωπεύει τις αξίες της πάλης έχουμε όλοι έναν ακόμη λόγο να προσβλέπουμε με λαχτάρα το μέλλον του αθλήματός μας» δήλωσε ο πρόεδρος της FILA, Νέναντ Λάλοβιτς.
Στο αρχαιοελληνικό άθλημα θα αλλάξουν πολλά στην εικόνα του, όχι, όμως, και στις αξίες που διαχρονικά αποτελούν τον πολύτιμο πυρήνα του. Το ολυμπιακό άθλημα θα δανειστεί και θα αξιοποιήσει στοιχεία από τα εμπορικά, μη ολυμπιακά… αδελφάκια του. «Η πάλη μπορεί να πάρει μαθήματα παρουσίασης από τον κόσμο των ΜΜΑ (μεικτές πολεμικές τέχνες). Μπορούμε να παλεύουμε στην άμμο, στο γρασίδι, στο τετράγωνο ταπί ή σε οκτάγωνο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ομάδες έρευνας και να δούμε τι μοιάζει καλύτερο», είναι η άποψη των αξιωματούχων της διεθνούς πάλης.
«Η Ελληνική Ομοσπονδία επικροτεί τις σκέψεις του προέδρου της διεθνούς για δραστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς του αθλήματος. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις που πρέπει να συζητηθούν, να αξιολογηθούν και να δοκιμαστούν. Σίγουρα, όμως, επικροτούμε απόλυτα τη μορφή αγώνων με φώτα, οθόνες, παρουσίαση αθλητών κ.λπ. Εάν δεν μπορεί να γίνει σε όλες τις διοργανώσεις, ας γίνει στις μεγάλες. Ηδη, στην Ελλάδα προσπαθούμε τα πρωταθλήματά μας να έχουν και στοιχεία “σόου” και η ανταπόκριση του κοινού είναι θετική. Στους αγώνες της σύγχρονης εποχής δεν αρκεί να υπάρχει μόνο το καθαρά αθλητικό θέαμα», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ, Κώστας Θάνος.
Στο χρονοντούλαπο της αθλητικής ιστορίας ενδέχεται να μπει και το κλασικό παλαιστικό μαγιό. Στη θέση του οι παλαιστές θα φορούν είτε φανέλα με σορτσάκι είτε μόνο σορτσάκι (για τους άνδρες). Η ιδέα στηρίζεται και στην ανάγκη εμπορικής αξιοποίησης της παλαιστικής στολής, καθώς τη φανέλα με το σορτσάκι θα μπορέσει να τα φορέσει και ο φίλαθλος. «Στηρίζουμε απόλυτα την αλλαγή της ενδυμασίας. Οι νέες ιδέες θα κάνουν το άθλημα οπτικά ελκυστικότερο», μας είπε ο Κώστας Θάνος, ο οποίος στο παρελθόν, ως αθλητής, έχει κατακτήσει την 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ.
Μία άλλη βασική αλλαγή που κυοφορείται είναι στον αγωνιστικό χώρο. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι αντί του τετράγωνου πλαστικού ταπί να προτιμηθεί το οκτάγωνο του MMA ή, ακόμα, και ρινγκ στα πρότυπα συγγενών αθλημάτων της ολυμπιακής πάλης. Σκοπός είναι να έλθει ο θεατής πιο κοντά στους αγωνιζόμενους.
Η εμπορική εικόνα και οι αποφάσεις
Πριν από, περίπου, ένα χρόνο, η πάλη αγωνιζόταν για την επανένταξή της στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Για να το πετύχει, προέβη άμεσα σε ουσιαστικές αλλαγές τόσο στους κανονισμούς όσο και στην οργανωτική δομή της διεθνούς ομοσπονδίας. Τώρα, η FILA θέλει να αλλάξει και την εικόνα της ώστε να ταιριάζει με όλα τα υπό τη σκέπη της αγωνίσματα, τόσο τα ολυμπιακά όσο και τα εμπορικά.
Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η πρόταση του εκτελεστικού της γραφείου για μετονομασία της ομοσπονδίας σε United World Wrestling (Ενωμένη Παγκόσμια Πάλη). Παράλληλα, κατόπιν έρευνας και προτάσεων διεθνούς εταιρείας δημοσίων σχέσεων, έχει δημιουργηθεί και νέο λογότυπο, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Το σκεπτικό της μετονομασίας και του νέου λογοτύπου είναι να καλύψει ισότιμα και με ενιαίο τρόπο όλα τα είδη πάλης.
«Η αλλαγή λογοτύπου, από τη στιγμή που δεν είναι ελκυστικό για το κοινό, είναι ευπρόσδεκτη», μας λέει ο Κώστας Θάνος και προσθέτει και την ελληνική πρόταση: «Πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθούν ηπειρωτικά πρωταθλήματα εθνικών ομάδων με ομίλους και αγώνες εντός – εκτός έδρας. Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες να προκρίνονται στο “φάιναλ φορ” που θα διεξάγεται σε κάποια προκαθορισμένη πόλη. Επίσης οι τεχνικοί βαθμοί να είναι ευκολονόητοι στους φιλάθλους ενώ οι αγώνες δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια».
Οι πρώτες οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 7 Σεπτεμβρίου, στην Τασκένδη. Στόχος όλων είναι να διαφυλαχθεί ο μη βίαιος χαρακτήρας της πάλης.