Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Χειροπάλης (IFA) παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης. Ο Αντρές Άξκλο, που κατάγεται από την Σουηδία, μίλησε για το επίπεδο των αγώνων στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Χειροπάλης Λουτράκι 2024, για τις άρτιες υποδομές και την οργάνωση που τον οδήγησαν στο να φέρει την μεγάλη αυτή διοργάνωση στην Ελλάδα και εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στην χώρα μας με ακόμα περισσότερους σπουδαίους αγώνες.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας τόνισε ότι το όραμα του είναι να εξαπλωθεί το ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα σε κάθε σημείο του κόσμου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Κύριε Πρόεδρε είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα;

«Είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Είναι άκρως απολαυστικό μέχρι τώρα και όλα οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση, αναφορικά και ειδικά με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

-Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας αναφορικά με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Χειροπάλης Λουτράκι 2024;

«Είναι αρκετά σημαντικό για εμάς να υπάρχουν οι υποδομές εκεί που θέλουμε να πάμε και να διοργανώσουμε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το Λουτράκι, η υποστήριξη από τους Έλληνες και η διοργανώτρια Ομοσπονδία, η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης μας έδωσε μία μεγάλη ασφάλεια αναφορικά με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μπορεί να είμαστε ακόμα στην πρώτη ημέρα, αλλά όλα φαίνεται πως λειτουργούν απόλυτα καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί ήρθαμε να στηριχτούμε σε κάτι πολύ οργανωμένο που προϋπήρχε στο Λουτράκι. Είναι ένα πρωτάθλημα τεσσάρων ημερών που σημαίνει ότι την πρώτη ημέρα όλοι και όλα προσπαθούν να μπουν σε μία σειρά, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος με το επίπεδο».

-Τι σημαίνει η Χειροπάλη για εσάς προσωπικά;

«Ξεκίνησα πριν 20-25 χρόνια την ενασχόληση μου με την Χειροπάλη. Δεν είμαι πολύ καλός αθλητής. Μπορώ να κερδίσω ανθρώπους που κάνουν χειροπάλη, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικός αθλητής. Για εμένα είναι ένας πολύ κατανοητός τρόπος να μετράς τον εαυτό σου σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Είναι ένα άθλημα που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν και καταλαβαίνουν τους κανόνες του. Ακόμα και αυτοί που δεν γνωρίζουν την πιο οργανωμένη μορφή του. Είναι πολύ βασικό σαν άθλημα για εμένα και γι αυτό είναι και τόσο αγνό».

-Ποιο είναι το όραμα σας για την Χειροπάλη;

«Το όραμα μου είναι να εξαπλωθεί η Χειροπάλη στην οργανωμένη μορφή της σε κάθε σημείο του κόσμου, ούτως ώστε όποιος θέλει να την ασκήσει να έχει την επιλογή να το κάνει. Σε οποιαδήποτε βαθμίδα δυσκολίας και ανταγωνισμού. Από το τοπικό κλαμπ σε μία μικρή πόλη μέχρι το Παγκόσμιο επίπεδο. Το όραμά μου είναι παντού σε όλο τον κόσμο να έχει ο οποιοσδήποτε την επιλογή να κάνει Χειροπάλη σε όποιο επίπεδο επιθυμεί».

-Μας είπατε ότι εισπράξατε πολύ καλό κλίμα όταν ανακοινώσατε ότι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Χειροπάλης θα διεξαχθεί στο Λουτράκι. Σχεδιάζεται να φέρεται περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ελλάδα;

«Ο τρόπος που ορίζουμε το που θα γίνουν τα πρωταθλήματα και η απαραίτητη  προϋπόθεση είναι να έχουμε μία ομοσπονδία που εκδηλώνει ενδιαφέρον να τα φιλοξενήσει. Κανείς δεν θα πει κάτι αρνητικό για την Ελλάδα. Θα θέλαμε μάλιστα πολύ να έρθουμε ξανά εδώ, αλλά η έγκριση θα πρέπει να έρθει και από την τοπική ή την εθνική ομοσπονδία. Είμαστε μια Παγκόσμια ομοσπονδία, ωστόσο ιστορικά η Χειροπάλη έχει ρίζες στην Ευρώπη και έχει έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα και ένα ευρωπαϊκό κέντρο. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να μην γίνονται όλα στην Ευρώπη. Πέρσι ήμασταν στην Μαλαισία και θέλουμε να ήμαστε σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάντως εάν η Ελλάδα μας θέλει να επιστρέψουμε στο μέλλον θα το θέλαμε και εμείς πολύ».