Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Συμμετείχαν συνολικά 241 αθλητές από 14 χώρες σε 9 αθλήματα. Ο αριθμός μπορεί να μοιάζει μικρός για τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε διοργάνωση.
Η ελληνική Πάλη εκπροσωπήθηκε με δύο αθλητές. Τους Γιώργο Τσίτα και τον Στέφανο Χρηστόπουλο. Το άθλημα δεν είχε, όπως είναι φυσικό την σημερινή μορφή. Δεν υπήρχαν κατηγορίες κιλών, κάτι που σήμαινε πως θα προέκυπτε ένας νικητής ανάμεσα σε συμμετέχοντες όλων των μεγεθών. Οι κανόνες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρόμοιοι με αυτούς της μοντέρνας ελληνορωμαϊκής πάλης, αν και δεν υπήρχε χρονικό όριο και κάποιες λαβές ποδιών δεν ήταν απαγορευμένες (σε αντίθεση με σήμερα).
Η ελληνική πάλη πανηγύρισε την κατάκτηση δύο μεταλλίων. Ο Τσίτας έφτασε έως τον τελικό, αλλά ηττήθηκε από τον Καρλ Σούμαν. Ο αγώνας διήρκησε 40 λεπτά πριν διακοπεί λόγω σκότους, αφού είχε αρχίσει να δύει ο ήλιος. Το πρωινό της επόμενης ημέρας, οι δύο αντίπαλοι επέστρεψαν στον αγώνα και ο Σούμαν πήρε τη νίκη σχεδόν ένα τέταρτο αργότερα.
Ο Χρηστόπουλος κατέλαβε το ασημένιο μετάλλιο, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί, καθώς ήταν επί σειρά ετών Πανελληνιονίκης. Στον ημιτελικό είχαμε «ελληνικό εμφύλιο» και ο αθλητής από την Πάτρα αντιμετώπισε τον Τσίτα. Μετά από μία λαβή του τελευταίου τραυματίστηκε στην κλείδα και αποχώρησε.
Τα βιογραφικά των αθλητών:
Γιώργος Τσίτας
Ο Γεώργιος Τσίτας γεννήθηκε το 1872 στη Σμύρνη αλλά η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα. Ήταν αθλητής στον Πανελλήνιο Γ.Σ.. Ο Τύπος της εποχής αναφέρει πως δάσκαλός του στην πάλη ήταν ο Παναγής Κουταλιανός. Είχε αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο, στον Πανελλήνιο είχε τη φήμη του “χιουμορίστα Ηρακλή”.
Στον αθλητισμό πρωτοεμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1895 στα Τήνια, αγώνες που έγιναν στην Τήνο με συμμετοχή 100 και πλέον αθλητών από όλο τον ελληνικό χώρο. Περιλάμβαναν διάφορα αθλήματα και αποτέλεσαν προανάκρουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολούθησαν την επόμενη άνοιξη. Δόθηκαν μετάλλια στους δύο πρώτους σε κάθε αγώνισμα, ασημένιο και χάλκινο, όπως στην Α΄ Ολυμπιάδα. Στους αγώνες αυτούς ο Γεώργιος Τσίτας συμμετείχε σε αγωνίσματα στίβου. Νίκησε στο άλμα τριπλούν και στη δισκοβολία. Στην πάλη έλαβε μέρος ο αδερφός του Κώστας Τσίτας, ο οποίος πρώτευσε.
Στέφανος Χρηστόπουλος
Γεννήθηκε και έζησε στην Πάτρα και έμενε στη συνοικία του Αγίου Ανδρέα. Σε ηλικία 20 ετών εντάχτηκε στην ΓΕ Πατρών, τη σημερινή Παναχαϊκή Γ.Ε. . Ψαράς στο επάγγελμα, ήταν αγαπητός για την καλοσύνη του και την εργατικότητα του. Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας το 1896 οι συνάδελφοι του ψαράδες της Πάτρας έκαναν δεήσεις για να δυναμώσει ο θεός τα χέρια του και να βγει νικητής.
Έπαιξε και ποδόσφαιρο με την ομάδα της Γ.Ε. Πατρών.
Είχε κατακτήσει τα Πανελλήνια πρωταθλήματα το 1986,1991, 1904, 1906 και 1907, ενώ είχε και πολλές διακρίσεις στην Αρση Βαρών.