Ιστορία

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης έχει ενεργή παρουσίας στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας καθώς το 1935 συνιδρύθηκε από τα αθλήματα της Πάλης, της Πυγμαχίας και της Άρσης Βαρών. Από το 1965 αυτονομήθηκε και ιδρύθηκε η ΕΟΦΠ. Απαρχής αριθμεί περισσότερους από 100.000 εγγεγραμμένους αθλητές με ενεργούς σήμερα παραπάνω από 3.700 αθλητές (παίδων, εφήβων, νέων, ανδρών και γυναικών) ελληνορωμαϊκής, Ελευθέρας και Γυναικείας Πάλης.

Η ελληνική πάλη έχει εκπροσωπηθεί στις 30 από τις 32 σύγχρονες Ολυμπιάδες που διοργανώθηκαν. Απουσίασε μόνο το 1904 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, όταν στο πρόγραμμα συμπεριελήφθη μόνο το στυλ της ελευθέρας που δεν ήταν τότε διαδεδομένο στην Ευρώπη και το 1908 όταν η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων έκρινε ότι οι έλληνες παλαιστές δεν είχαν πιθανότητες διάκρισης και δεν συμπεριέλαβε κανέναν στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σε χρόνους δύσκολους για τον ελληνικό αθλητισμό, οι αθλητές της πάλης κατέφεραν να τιμήσουν τα ελληνικά χρώματα, κατακτώντας συνολικά 12 Ολυμπιακά μετάλλια και πάμπολλες διακρίσεις σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους Πανευρωπαϊκούς Μεσογειακούς και Βαλκανικούς Αγώνες.

Το 1896 ο Γεώργιος Τσίτας του Πανελληνίου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και ο Στέφανος Χριστόπουλος της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών το χάλκινο. Το 1968 στο βάθρο των νικητών (3η θέση) ανέβηκε ο Πέτρος Γαλακτόπουλος του Εθνικού Αθηνών. Τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μόναχο, ο Γαλακτόπουλος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Το 1980 στη Μόσχα ο Στέλιος Μηγιάκης του Εθνικού Αθηνών με προπονητή πλέον τον Γαλακτόπουλο, στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης. Στην ίδια διοργάνωση ο Γιώργος Χατζηϊωαννίδης του Ατλαντα Καλλιθέας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο στυλ της ελευθέρας. Το 1984 στο Λος Αντζελες η ελληνική πάλη κατέκτησε δύο μετάλλια στην ελληνορωμαϊκή. Ασημένιο με τον Δημήτρη Θανόπουλο του Εθνικού Αθηνών και χάλκινο με τον Χαράλαμπο Χολίδη του Άτλαντα Καλλιθέας. Ο Χολίδης ήταν και ο μόνος έλληνας αθλητής που επέστρεψε με μετάλλιο (χάλκινο) το 1988 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. Όχι τυχαία, φίλαθλοι, παράγοντες, δημοσιογράφοι, χαρακτήρισαν την ελληνική πάλη ως το άθλημα των Ολυμπιονικών. Το παζλ των επιτυχιών συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Καρντάνοφ ο οποίος το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην ελευθέρας. Το 2004 στην Αθήνα ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν, φόρεσε στο στήθος το χάλκινο μετάλλιο στα 55κ. της ελληνορωμαϊκής.

Δεκάδες άλλοι παλαιστές όπως ο θρυλικός Γιώργος Ζερβίνης, ο Νικόλαος Μπίρης, ο Ιωάννης Φαρμακίδης, ο Γιώργος Πετμεζάς, ο Αντώνης Γεωργούλης, ο Οθων Μοσχίδης, ο Νίκος Καρυπίδης, οι αδελφοί Γιώργος και Παναγιώτης Ποικιλίδης, ο Γιώργος Ποζίδης, ο Ηρακλής Δεσκουλίδης, ο Κώστας Θάνος και ο Αφταντίλ Ξανθόπουλος, πλασαρίστηκαν στην πρώτη εξάδα των κατηγοριών τους.

Στην Ελλάδα από την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης έχουν διεξαχθεί οι παρακάτω Μεγάλες Διεθνείς Διοργανώσεις

• ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1986
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1993
• ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1994
• ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑ 1998
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ 1999
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ 2001
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΠΑΛΗΣ – ΕΛΛΑΔΑ 2002
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ – ΑΘΗΝΑ 2016
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΝΕΑΝΙΔΩΝ 2017

Το 2012 στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της ΕΟΦΠ, διοργανώθηκε το πρώτο Διεθνές Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ», στο οποίο υπήρξε μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλες τις κορυφαίες δυνάμεις της Πάλης. .όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Διεθνές Τουρνουά «ΟΛΥΜΠΙΑ», αποτελεί μέρος του επίσημου calendar της FILA ( Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης) και πλέον σηματοδοτεί σε συνδυασμό με την ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, διοργάνωση ορόσημο για την παραμονή της Πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ies https://pro-essay-writer.com/ is already far too limited in its resources, said felice levine, the executive director of aera